Youtube'da 'Soğuk Savaş' programındaki şaka nedeniyle tutuklandılar: Boğaç Soydemir ve konuğu için istenilen ceza belli oldu! İfadeleri ortaya çıktı..

Hazel

New member
Youtube'da 'Soğuk Savaş' programındaki şaka nedeniyle tutuklandılar: Boğaç Soydemir ve konuğu için istenilen ceza belli oldu! İfadeleri ortaya çıktı...
YouTube’da yayın yapan 'Soğuk Savaş' adlı kanalda, Hz. Muhammed ile ilgili yapılan paylaşımların halkı tahrik edici ve nefret söylemine yönlendirici nitelikte olduğu iddiasıyla kanal sahibi Boğaç Soydemir ve program konuğu Enes Akgündüz hakkında yasal işlem başlatıldı.

4,5 YILA KADAR HAPİS TALEBİ​

Ekol TV'den Dilek Yaman Demir'in haberine göre, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216. maddesi kapsamında “Halkı Kin ve Düşmanlığa alenen Tahrik veya Aşağılama” suçundan hazırlanan iddianamede, Soydemir ve Akgündüz için 4,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

#SONDAKİKA
‼️ Boğaç Soydemir ve Enes Akgündüz hakkında 4,5 yıl istendi

Soğuk Savaş isimli YouTube kanalında Hz. Muhammed ile alakalı halkı tahrik edici ve nefret söylemine yönlendirici nitelikte paylaşımlar yapıldığı iddia edilen Boğaç Soydemir ve Enes Akgündüz hakkında… https://t.co/e9bVBp2cYI

— Dilek YAMAN DEMİR (@dlk_ymn) September 26, 2025

SORUŞTURMADA GÖZALTINA ALINDI ARDINDAN TUTUKLANDI​

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Soğuk Savaş' isimli sosyal medya hesaplarından yayımlanan video içeriğinde, 'İçki tüm kötülüklerin anasıdır' hadisi üzerinden Hz. Muhammed ile ilgili halkı tahrik edici ve nefret söylemine yönlendirici paylaşımlar yapıldığının tespit edilmesi üzerine re’sen soruşturma başlattı. Programı sunan Boğaç Soydemir ve program konuğu Enes Akgündüz yürütülen soruşturmada gözaltına alındı ardından tutuklandı.

Şüpheliler hakkında ‘Halkı Kin ve Düşmanlığa alenen Tahrik veya Aşağılama’ suçundan 4,5 yıla kadar hapis istemiyle iddianamede hazırlandı. İddianamede, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama" suçu kapsamında değerlendirme yapılması gerektiği belirtildi. Bu suç kapsamında, halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kişilerin cezalandırılabileceği aktarıldı.

Screenshot 2025-09-26 at 13.45.38

İDDİANAMEDE:​

İddianamede, düşünce, vicdan ve din özgürlüğü, inananların dini inançlarına saygı hususu, dinen kutsal sayılan nesnelerin kışkırtıcı biçimde temsil edilmesi nedeniyle ihlal edilmiş görülebileceği, bu tür kışkırtıcı temsillerin demokratik toplumun bir unsuru olması gereken hoşgörü ruhunun kötü niyetli şekilde ihlali olarak değerlendirilebileceği ifade edildi. Ayrıca, sözleşmenin bir bütün olarak ele alınması gerektiği; din ve inanç özgürlüğü söz konusu olduğunda kişilerin başkalarına zarar verecek nitelikteki söylemlerden ve saygısızlık içeren davranışlardan kaçınmasının zorunlu olduğu aktarıldı.

"NEFRETE YÖNLENDİREBİLECEK NİTELİKTE"​

İddianamede olay değerlendirildiğinde, soruşturma konusu video içeriğinin kin ve düşmanlığa, ayrımcılığı gerektirecek nefrete yönlendirici nitelikte olduğu belirtildi. İçeriğin medya ve basın yayın organlarında yayınlanmasının ardından, tahrik edilen gruplarca yazılı ve sosyal mecralarda yorumlarla paylaşıldığı ve bu şekilde medyada gündem oluşturduğu kaydedildi. Böylelikle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin meydana geldiği değerlendirildi. Ayrıca, şüphelilerin birlikte katılım sağladıkları ve iştirak iradesi altında hareket ettikleri, içeriğin canlı yayımlanmadığı, aksine bir takım düzenlemelerden geçirildikten sonra dolaşıma sokulduğu ve soruşturma konusu diyalogların da yayından önce hazırlandığı belirtildi. Bu hususlar göz önüne alındığında, eylemin anlık geliştiğinden ve şüphelilerin sergiledikleri eylemin hukuki anlam ve sonucunu denetleyemeyeceklerinden bahsedilemeyeceği anlaşıldığı yazıldı.

Screenshot 2025-09-26 at 13.45.55

İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI​

Konuk Akgündüz'ün ifadesi:"Program yaklaşık 3 hafta önce İstanbul'da çekildi. Ben Anıl Piyancı'nın yanında sanatçı olarak çalışmaktayım. Ve onun ekibi olarak da 'Soğuk Savaş' isimli programa davet edildim. Ben kariyerim boyunca ilk kez bir programa dahil oldum. Benim işim ve kariyerim açısından izlenerek kendimi tanıtıp yükseltebileceğimi düşündüğüm bir programdı. Programın ana teması gülmek ve güldürmekti. Lakin bana sorulan soruda Peygamber efendimizin hadisi olduğundan herhangi bir bilgim yoktu. Videoyu izlediğinizde de soruyu anlamadığım için afallayıp kaldığımı göreceksiniz. Ekstra olarak programa katıldığımda ilk kez böyle bir şeye dahil olduğum için çok heyecanlıydım ve stres altındaydım. Program boyunca çevremdekiler bana sakin kalmam yönünde telkinlerde bulundular. Ben muhafazakar bir ailede yetiştim. Ben de ailem gibi muhafazakar bir düşünceye sahip bir insan oldum. O anki heyecan durumuyla soruyu ve sorunun ne anlama geldiğini anlayamadım. Anlayamadığım için de bir cevap veremedim. Ben soruyu kesinlikle anlamadım. Anlamış olsam zaten tepki gösterir ve bu görüntülerin yayınlanmasına kesinlikle izin vermezdim. Karşı tarafın bana yöneltmiş olduğu soru karşısında bir cevap veremediğim için suçlu olmayı kabul etmiyorum. Ben bu yaşıma kadar hiçbir suça karışmadım. Devletine milletine dinine bağlı bir insan oldum. Kanunlara kurallara uymaya her zaman özen gösterdim. Babamın çocukluğumdan beri bana öğrettiği üç şey vatan, din ve ailedir. Bunu her zaman aklımda tuttum ve korumaya özen gösterdim. Böyle bir olaydan dolayı İzmir'den gözaltına alınarak İstanbul'a getirildiğim için çok üzgünüm ve pişmanım. Milyonlarca takipçisi olan bir kanala katılarak kariyerimi geliştirme düşüncesi ile katıldığım bu programın böyle bir olaya sebebiyet vereceği aklımın ucuna dahi gelmezdi. Üzerime atılı olan suçlamayı kabul etmiyorum."

Sunucu Soydemir’in ifadesi: "Dosyada bana göstermiş olduğunuz video görüntülerindeki siyah tişörtlü şahıs benim video da 'İçki bütün kötülüklerin anasıdır diyen kişiye ne denir' şeklindeki soru ifadesini karşımda bulunan Enes olarak bildiğim konuğa sordum. Enes de bana ‘ne denir’ dedi ben de ‘Olsun ben milf seviyorum abi’ cümlesini söyledim. Youtube da bulunan Soğuk Savaş isimli programda yayınlanmak üzere soru-cevap formatında karşılıklı soğuk şakaların yapıldığı video çekiyorduk bu videonun içeriği için çektik. Video yaklaşık 2 hafta önce çekildi, geçtiğimiz cuma olarak yayınlandığını biliyorum. Bahsi geçen sözün bir hadis olduğu bilmiyordum, arkadaşlardan duydum, normal söylenen bir söz olarak biliyordum hiç bir şekilde din hakkında ya da Peygamber efendimiz hakkında rencide edici bir şey söyleme niyetim yoktur. Bunun bir hadis olduğu öğrendiğimizde programın o kısmını yayından kaldırdık, gelen tepkiler üzerine kendi şahsi sosyal medya hesaplarımdan özür mesajı yayınladım. Suçsuzum."

(DHA)